top of page
Masithela Ridgeback

KORREKT FORING AV HUND OG VALPEKULL

De siste årene har vi satt oss nøye inn i dette med bakterieflora i mage/tarm, ormekurer, vaksiner og hvordan alt dette påvirker helsen. Vi har gjennom årene fulgt mangfoldige hunder hos sine respektive eiere, og vi ser et klart mønster når det kommer til hundens immunfunksjoner som blir svekket av hva vi mennesker påfører hundene og diverse helseproblemer og/eller signaler kroppen gir som en konsekvens av dette.

Vi har selv opp gjennom årene alltid fulgt dyrlegens og hundeforprodusentenes anbefalinger for foring av våre hunder og valper. Vi har dermed brukt tørrfor av beste kvalitet, og trodde vi gjorde det beste for våre hunder. Gjennom å ha lest oss opp på foring for en del år tilbake og tilegnet oss mye kunnskap om emnet, endret vi samtidig helt på våre foringsrutiner.Vi kunne ikke lenger gå god for hverken innholdet i tørrfor eller måten det blir laget på. Vi kunne ikke overse at næringsinnholdet i maten til våre hunder var altfor lavt, samt kjemikaliebelastningen for stor.

Et eksempel som viser dette tydelig er behovet for ormekur til valper i valpekassen hos oppdretter. Flere anbefaler 2-3 ormekurer før valpene er 8 uker, og man kommer ikke unna det om man forer med tørrfor og vil ha valper som ikke er fulle av orm ved levering. Dette betyr av vi oppdrettere allerede i valpekassen ØDELEGGER mage/tarm på valpene. For å forklare dette litt nærmere :

Tørrfor som anbefales rundt omkring i verden er som regel direkte helseskadelig for hundene, og dette av mange grunner. Vi har foreksempel enzymhemmere og fytinsyre i frø, som blokkerer opptak av proteiner og flere næringsstoffer,og i tillegg reduserer syreproduksjonen. Syntetiske vitaminer og mineraler, produsert fra olje eller kulltjære, er også dokumentert helseskadelige ved å bl.a oppta cellereseptorer, slik at de naturlige versjonene av de samme næringsstoffene ikke får koblet seg til reseptorene. Dermed blir ikke cellene påvirket som de skal. Det fører til at syntetiske næringsstoffer fremmer mangel på de naturlige versjonene. I tillegg er mange syntetiske næringsstoffer direkte helseskadelige gjennom å være giftige. Eksempler er retinyl palmitat eller magnesium stearat.

Når det gjelder fiber, så binder dette en rekke næringsstoffer i tarmen, og forhindrer opptak. I tillegg blokkeres kroppens forsøk på å resirkulere vitaminer som bl.a B12 fra galle. Dette fordi fiber binder galle og også da B12. Kroppen sender normalt brukt B12 til leveren, som setter delene av vitaminet sammen igjen og sender ut i tynntarmen via galle, og der finnes enzymer som tar vitaminet opp igjen. Fiber, planteoljer etc, har ikke noe å gjøre i en hundekropp. En hund er en kjøtteter, men kan som andre rovdyr, som bl.a bjørn og rev, overleve i perioder på forskjellig vegetabilske matemner. Da alltid på bekostning av den totale helsetilstanden. Så, i ethvert hundefor, enten det er tørrfor eller vom/kjøtt, hører ikke vegetabilske matemner hjemme.

Så til dette som gjelder orm, for det henger nøye sammen med foret til hunden..... I en frisk hund kan ikke ormer overleve det syrlige mage-tarmmiljøet, da hunder, som er rene rovdyr/kjøttetere, har et MYE mer syreholdig mage-tarmmiljø enn f.eks husdyr og mennesker. Ormer dukker først opp når hunden, har betennelser/skader i tarmen som fører til at PH blir endret. Ormer er dermed ikke årsak, men virkning av allerede eksisterende problemer. Slike problemer er som regel forårsaket av soya, korn, raps, mais, planteoljer, etc i maten vi gir hundene. En annen årsak til orm i både hunder og husdyr er mangel på tilstrekkelig med protein. Innen husdyrforskning har man funnet at med det samme man øker proteinnivået til dyrene/på beitet forsvinner ormene. En del av denne virkningen skyldes at økt proteinkonsum gir økt glutamin og glycin.

Ormer er mao virkning, ikke årsak, og ormer deltar faktisk i kontroll av betennelser og hjelper til med å bryte ned skadet vev i  tarmen, slik at det blir mulig med nydanning av celler. Det er derfor ikke riktig å bekjempe kroppens egne måte å helbrede seg selv på, med sterke kjemikalier som faktisk er dokumentert å være direkte helseskadelige. Vi må gjøre noe med årsaken, ikke brannslukke og bare gjøre ting verre !

 

Vedr. kolesterolmangel og atferd :

I et amerikansk forsøk i 2003 fant veterinærforskere at hunder som var mest dominant-aggressive hadde de laveste kolesterolnivåene, hvor de hundene som var mest harmoniske  hadde de høyeste kolesterolnivåene - Sentürk S, Yalçin E. Hypocholesterolaemia in dogs with dominance aggression. J Vet Med A Physiol Pathol Clin Med. 2003 Sep;50(7):339-42

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14633225

 

2 forsøk med aper på fett- og kolesterolredusert kosthold i 1990 viste at serotoninnivåene i hjernen var betydelig lavere enn det som er normalt - Kaplan JR, Manuck SB, Shively C. The effects of fat and cholesterol on social behavior in monkeys. Psychosom Med 1991;53:634-42

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1758948

 

Innen veterinærforskning er det dokumentert at soya og planteoljer i hundefor senker hundenes kolesterolnivåer, og dette gjør dem mer aggressive og dominante.

Når kun kolesterolmangel alene kan føre til så mye atferdsproblemer hos hunder - hva da om hunden i tillegg har mangel på andre viktige næringsstoffer ? Det er langt ifra bare miljø, oppdragelse og erfaringer som påvirker atferd, så her har hundeeierne et ansvar !

Dette er bare EN liten del av hele bildet, og en grunn til å tenke på hva man gir hunden av mat, og så kommer i tillegg dette med kjemikaliebelastning ifm . ormekurer og vaksiner... Se mer om dette lenger nede på siden.

 

Kennel Masithela’s valpekull:

Kennel Masithela sine valpekull blir oppfostret med helse i fokus. Fra dag en drikker de melk fra ei mor som har fått den maten en kjøtteter er ment til å spise, næringsrik mat balansert også med de livsviktige mineralene. Denne melken har en høyere næringstetthet, mye lavere kjemikaliebelastning og vil være mye bedre for en valp å fostres opp på dersom man tenker helse. Når valpene begynner å spise selv, vil de spise kun rent kjøtt og vom. Ingenting tørrfor eller andre vegetabilske matemner blir gitt. Dette resulterer i at valpenes mage/tarm og tarmflora er frisk og helt i orden fra starten av, og blir ikke ødelagt. Det vil da heller ikke være behov for ormekurer. I tillegg vaksinerer vi ikke valpene ved veterinærkontroll v/7 ukers alder (de trenger uansett ikke vaksineres før 12 uker ifølge vaksineprodusenten), så valpene leveres med laveste kjemikaliebelastning man kan få. Ny eier får bestemme selv om de vil vaksinere ved 12 ukers alder, men vi anbefaler selvsagt å ikke vaksinere. Se mer info lenger nede på siden.

Drektige tisper og tisper som har valper trenger litt ekstra næring, og det får de hos oss slik at de små får verdens beste start på livet. 

 

Linker:

Hva er det egentlig i hundefor ?

http://www.rottweilers.dk/Artikelbibliotek/Hva_er_det_egentlig_i_hunde_for.pdf

 

 

 

Tørrfor - negative virkninger:

http://www.sundhundmat.se/blogg/professorn-uttalar-sig-torrfoder-bakom-okad-allergi-bland-hundar.html

http://www.dogmag.no/kornfri-hundemat-og-stivelse-kloe-og-allergi/

http://www.doglistener.co.uk/dog-food-review-royal-canin-hills-and-burns

 http://www.celiac.com/articles/24248/1/Gluten-Sensitivity-Triggers-Epileptoid-Cramping-Syndrome-in-Border-Terriers/Page1.html

http://www.tv2.no/a/3179552

Her er en ok vurdering av et av mange anbefalte tørrfor, selv om forfatteren tar feil i flere tilfeller når han aksepterer en ingrediens som bra:

http://www.dogfoodadvisor.com/dog-food-revi…/prism-dog-food/

 

 

Riktig foring:

http://amerikanskbulldog.no/raforing-om-hunden-fikk-velge-selv/

http://www.tv2.no/a/3179552

 

 

Vaksinering:

Dyrlge snakker om foring og vaksinering:

https://www.youtube.com/watch?v=gN0zFVxMOGo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR07FhsSF8JhcHh1aQbr03kVN_qs_TsLVjnjkiRs6RgeatYmlkBxatYcaP0

 

For å delta på utstilling, lydighet, prøver, ha hunden på kennel og ta hunden med til utlandet trengs vaksinering, ellers ikke. Det finnes gode alternativer til alt dette, så vaksinering er faktisk helt unødvendig, i tillegg til at det kan gjøre mye mer skade enn man tror. Bla. bare det at det er funnet glyfosat i vaksiener er meget urovekkende og er noe som kan få alvorlige konsekvenser. Glyfosat dreper sakte men sikkert de gode bakteriene i tarmen, som igjen fører til ubalanse i tarmflora, dårligere næringsopptak, som igjen fører til næringsmangler og sykdom. Mange hunder har en forstyrret tarmflora selv om eier ikke tror det. Det er svært lite som er verre enn et organofosfat, som bl.a glyfosat (organofosfater er tungmetallbaserte nervegifter, og brukes som nervegasser i kjemisk krigføring så vel som i sprøytegifter i landbruket)

Mitt råd er: styrk immunfunksjonene til hunden, ikke svekk dem med kjemikaliebelastning. Over 80% av immunfunksjonene ligger i mage/tarm.

 

Her kommer noen få linker.:


https://www.quora.com/What-causes-a-puppy-…/…/Will-Falconer…

http://www.whole-dog-journal.com/…/Over-Vaccinating-Your-Do…

http://www.dogsnaturallymagazine.com/titers-avoiding-over-…/

https://over-vaccination.net/questionable-vaccines/pet-vax/

http://healthypets.mercola.com/…/pets-over-vaccination-dise…
http://www.dogsnaturallymagazine.com/3-puppy-vaccination-m…/

Glyfosat (blant mye annet) er å finne i mye av vaksiner : http://articles.mercola.com/.../monsantos-roundup-cancer...

http://www.whale.to/vaccines/ingredients.html

 

 

Hvorfor dør hundene unge nå?

https://www.doglistener.co.uk/why-are-our-dogs-dying-so-early

http://healthimpactnews.com/2014/why-i-dont-vaccinate-my-dogs-at-all/?fbclid=IwAR2e8R5eS31fJ1I06wji3-Axom3p3TaTePAp9BUHv1zqv5A3OLYZSwQYaDo

 

 

https://www.doglistener.co.uk/depth-annual-dog-vaccination-dangers

https://go2.thetruthaboutcancer.com/pets/chapter-2/

http://theflushotsite.com/index.php/2015/12/26/communities-push-dog-flu-shots-in-light-of-lower-human-flu-numbers/

http://www.gsp-rescue.org/vaccine-alert-please-read/

https://www.quora.com/What-causes-a-puppy-to-be-itchy-if-it-doesnt-have-fleas/answer/Will-Falconer?ref=fb

https://www.knowbetterpetfood.com/are_we_vaccinating_too_much

http://www.whole-dog-journal.com/issues/13_8/features/Over-Vaccinating-Your-Dog_20036-1.html

http://www.dogsnaturallymagazine.com/titers-avoiding-over-vaccination-in-dogs/

https://over-vaccination.net/questionable-vaccines/pet-vax/

http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2012/08/20/pets-over-vaccination-disease.aspx

http://www.gsp-rescue.org/sounding-the-vaccine-alarm-bell-are-you-over-vaccinating-your-dog/

 

Valpevaksinering:

http://www.dogsnaturallymagazine.com/3-puppy-vaccination-mistakes-too-early-too-often-too-much/

 

Annen kjemikaliebelastning:

Glyfosat og denne ekstremt farlige nervegiftens virkning på bakteriefloraen i mage/tarm. Har et individ en mage/tarm og bakterieflora der som ikke fungerer som det skal, har de ikke et normalt næringsopptak og dermed ikke normal avgiftning (da bakteriefloraen og næringsstoffene avgifter. Magnesium avgifter feks aluminium, selen og vit A avgifter kvikksøv osv.. ) samt vil da heller ikke individet være i næringsbalanse. Har hunden næringsmangler kommer helseproblemene... Foredrag av Veterinær Dag Vatne:

https://www.youtube.com/watch?v=idwMziaUSK0

 

Jeg vil anbefale alle å høre dette foredraget av veterinær Dag Vatne som omhandler mikroorganismenes betydning, da dette i aller høyeste grad gjelder våre 4-beinte venner. Det meste av maten vi gir våre venner er produsert ved bruk av Roundup, som inneholder Glyfosat, som er et av de farligste stoffene som er å oppdrive. Glyfosat går bl.a. direkte inn og dreper de gode bakteriene som skal være i mage/tarm, noe som fører til bl.a. tarmskader, endret PH i tarmen, dårlig næringsopptak, svekkede immunfunksjoner og etter hvert helseproblemer. Lytt og lær, dette er UTROLIG VIKTIG:

https://www.youtube.com/watch?v=eHWDz1S67is

 

Hvor kjøpe vom?

http://vomoghundemat.no/no/ 
Felleskjøpet

De fleste dyrebutikker har.

 

 

Ormekurer hund

 

Litt info for mer forståelse om emnet for de som vil lese det – håper alle linkene virker enda...

http://goo.gl/CFsY 
http://www.cosmosmagazine.com/features/worms-endearment/ 
{{http://www.foodsmatter.com//articl/helminthic_therapy.html 
{http://www.scientificamerican.com/article.cfm 
{http://www.sciencedaily.com/releases/2012//121115172030.htm 
{http://www.sciencedaily.com/releases/2010//101201142501.htm 
http://news-releases.uiowa.edu/2000/november/1129worms.html 
{{http://articles.latimes.com//la-sci-sn-crohns-pig-worms-20 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15959781 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2396220/ 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17057216 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21123809 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20054982 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17343086 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17313951 
{http://opensourcehelminththerapy.org/mediawiki2/index.php 
http://www.helminthictherapy.com/Science.html

{{http://forskning.no//en-handfull-ormer-mot-glutenintoleran

 

Toksoplasma gondii

Gut commensal bacteria direct a protective immune response against the human pathogen Toxoplasma gondii - 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2746820/

Probiotics for the Control of Parasites: An Overview - 
http://www.hindawi.com/journals/jpr/2011/610769/

Use of lactobacilli with probiotic potential as prophylactic treatment of murine
brain toxoplasmosis - 
http://icopa2014.org/pdf/abstracts/1373.pdf

The Effect of Vitamin D3 Alone and Mixed With IFN-γ on Tachyzoites of Toxoplasma gondii (RH Strain) Proliferation and Nitric Oxide (NO) Production - 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279842/

Effect of Vitamin D3 and INFγ on proliferation of Toxoplasma gondii and nitric oxide production - 
{http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php

IMG_20190619_105225.jpg
bottom of page