top of page

Skrevet av Tonje Solberg ©

 

Rundering er en øvelse som kort fortalt går ut på at hunden skal finne mennesker ute i terrenget. Under trening er vi derfor avhengig av å ha med en figurant (en person som gjemmer seg). Hunden skal finne figuranten ved å registrere lukten som driver med vinden (= overlukt).

 

I treningen brukes et bringkobbel og en gjenstand hunden er interessert i.

 

Fase 1 :

 

1) Figuranten girer opp hunden på gjenstanden mens hundeføreren holder hunden i slakk line.

 

Figuranten girer Rafiki opp på gjenstanden :

rundering1.jpg

2) Hundeføreren holder så hunden igjen mens figuranten løper avgårde med gjenstanden. Det er viktig at figuranten vifter med gjenstanden mens han springer, samt at han roper på hunden. Dette for å få opp tiltrekningskraften mot figuranten.

 

Figuranten springer ut med gjenstanden :

rundering2.jpg

3) Figuranten springer ca. 40-50 meter fra utgangspunktet og over en høyde e.l., og plasserer seg tilslutt parallelt med høyden og mot vinden. (!) Hunden skal ikke se hvor fig. plasserer seg.

 

4) Hundeføreren tar hunden fram noen skritt, kobler på bringkobbelet, tar av linen og kommanderer «runder». (lager rituale av dette !) Dersom figuranten har gjort jobben sin, vil hunden nå løpe til det stedet der figuranten forsvant ut av syne. Ved dette stedet skal hunden kjenne lukten av figuranten, og dermed får den et opptrekk bort til figuranten.

 

Så utføres ritualet, bringkobbel tas på, og kommandoen “runder” blir gitt:

rundering3.jpg
rundering4.jpg

Rafiki setter målrettet avgårde i full fart for å finne figuranten :

5) Når hunden så kommer bort til figuranten, skal den få gjenstanden + ros.

 

6) Deretter kommer hunden tilbake til hundeføreren med gjenstanden. For å unngå at hunden spytter gjenstanden ut på veien, må hundeføreren lokke/heie på hunden på best mulig måte.

 

7) Når hunden så kommer tilbake til hundeføreren, skal den ha masse ros og gjenstanden tas fra den.

 

8) Så skal det påvises hvor personen er. Kommandoordet lyder «vise», og hundefører løper ut med hunden i slakt bånd. Hundefører tar med gjenstanden ut.

 

9) Når hunden + fører når ut til figuranten skal figuranten på ny gi hunden gjenstanden + ros. Figuranten bør her også leke sammen med hunden med gjenstanden.

 

Fase 2 :

 

Går ut på at man, istedetfor å sende hunden ut med en gang, heller venter 5-10 min. slik at hunden da på en måte har glemt ut figuranten. Hunden forstår likevel hva den skal gjøre p.g.a. at ritualet er så godt innarbeidet (se punkt 4). Neste fase blir da at man venter enda lengre med å sende ut hunden + at man skifter ut gjenstanden med lærgjenstanden som skal henge på bringkobbelet. Videre er det mange flere faser før øvelsen, rundering, er ferdig !

rundering5.jpg

Ayla trener rundering                                                                                                            

(Banzi sin datter; Caraen Aremis)

rundering7.jpg

Masithela's Decibel Terecina 

rundering6.jpg

Masithela's Beautiful Sheeka

rundering8.jpg

Masithela's Famous Zarabi by Woody, med bringkobbel

bottom of page